MENGENAI SAYA

My photo
1988-1994 = SRK St Gabriel KL 1995 = SM Taman Maluri KL 1996-1999 = SM Pandan Jaya KL 2000-2004 = Madrasah Miftahul Ulum Sri Petaling, KL (Sistem Pondok) 2005 = Madrasah Al-Attas Al-Arabiyyah Ulu Tiram, Johor 2006-2008 = Diploma Usuluddin, Kolej Pengajian Islam Johor MARSAH 2009- 2011 = Mansurah, Mesir Sekarang - Taman Daya, JB.

Sunday, December 27, 2009

RYDRDB (1) - Ummu Jamil Si Pembawa Kayu Api


بسم الله الرحمن الرحيم

Ummu Jamil adalah isteri kepada Abu Lahab yang digelar Hammalah al-Hatob atau pembawa kayu api.

Ketika dia mendengar mengenai surah al-Masad yang diturunkan mengenainya dan suaminya, dia pun pergi mencari Rasulullah s.a.w. Pada ketika itu Baginda sedang duduk-duduk di masjid di sisi Kaabah dan Saidina Abu Bakar as-Siddiq bersama Baginda. Di tangannya (Ummu Jamil) terdapat batu-batu kecil yang keras.

Tatkala dia sampai di depan Rasulullah s.a.w dan Hadrat Abu Bakar r.a, Allah menghilangkan pandangannya daripada melihat Rasulullah s.a.w. Dia hanya dapat melihat Abu Bakar r.a.

Ummu Jamil bertanya, " Hoi Abu Bakar, mana temanmu (Rasulullah)? Telah sampai ke pengetahuanku bahawa dia mencaciku. Demi Allah, kalau aku berjumpa dengan dia pasti aku akan baling mulut dia dengan batu ini. Demi Allah aku ni sememangnya seorang penyair! "

Kemudian dia bersyair,

مذمما عصينا و أمره أبينا و دينه قلينا


Kami mengingkari dia yang sangat tercela
Dan kami enggan mentaati suruhannya
Dan kami membenci agamanya

Kemudian dia berpaling dan beredar.

Maka Hadrat Abu Bakar r.a bertanya kepada Rasulullah s.a.w, " Wahai Rasulullah, tidakkah tuan nampak bahawa dia melihat tuan?"

Jawab Rasulullah s.a.w

ما رأتني, لقد أخذ الله ببصرها عني

" Dia tidak dapat melihatku. Sesungguhnya Allah telah menutup pandangannya terhadapku " (1)


Berkata Ibnu Ishaq rahimahullah, " Orang-orang Quraisy menamakan Rasulullah s.a.w dengan Muzammam (yang sangat dihina) dan mengejek Baginda dengan nama itu.

Rasulullah s.a.w bersabda kepada para sahabat r.anhum,

ألا تعجبون لما يصرف الله عني من أذى قريش, يسبون و يهجون مذمما, و أنا محمد

"Tidakkah kalian berasa hairan bagaimana Allah memalingkanku daripada kesakitan yang datang dari kaum Quraisy? Mereka memaki dan menuduhku dengan Muzammam (yang sangat hina) sedangkan aku adalah Muhammad (yang terpuji). (2)(1) HR Imam Abu Ya'la dalam Musnadnya. Imam Ibnu Kathir juga menyebutnya dalam tafsirnya.

(2) Sohih. HR Imam al-Bukhari dalam al-Manaqib.

Rujukan,

1) as-Sirah an-Nabawiyyah li Ibni Hisyam pada Bab 'Zikru Ma Laqiya Rasulullah s.a.w min Qaumihi min al-Aza.

2) al-Mu'jam al-Wasit

3) Kamus al-Munawwir

1 comment: