MENGENAI SAYA

My photo
1988-1994 = SRK St Gabriel KL 1995 = SM Taman Maluri KL 1996-1999 = SM Pandan Jaya KL 2000-2004 = Madrasah Miftahul Ulum Sri Petaling, KL (Sistem Pondok) 2005 = Madrasah Al-Attas Al-Arabiyyah Ulu Tiram, Johor 2006-2008 = Diploma Usuluddin, Kolej Pengajian Islam Johor MARSAH 2009- 2011 = Mansurah, Mesir Sekarang - Taman Daya, JB.

Thursday, March 6, 2014

Mengadu Kepada Allah

Semasa di tahun 4 Madrasah Miftahul Ulum, saya keluar 40 hari ke Marudi, Miri Sarawak bersama jemaah dari KL. Duit di tangan masa tu hanya ada RM400. Beli tiket pergi balik dan urusan itu ini, sampai kat Miri duit tinggal berapa ringgit je. Turut sama dengan saya sahabat semadrasah saya Ustaz Abdul Majid , anak kepada Haji Abdul Aziz Hasbi. 

Sentiasa terngiang-ngiang pesan para masyaikh madrasah supaya luahkan semua masalah pada Allah. Hati memang teringin nak bagitau orang yang kita ni dah kira macam sehelai sepinggang dah, tapi pujuk juga supaya banyakkan mengadu pada Allah.

Lepas Asar hari yang sama, ada seorang Arab yang solat jemaah di surau yang jemaah saya singgah. Lepas solat, saya saja ikhtilat dengan dia. Kami berbual dalam Bahasa Arab. Perbualan sekitar dakwah dan menceritakan kebesaran Allah.

Tiba-tiba dia ajak saya ke belakang surau. Dia mengeluarkan sejumlah wang yang banyak dan mencukupi sepanjang tempoh 40 hari saya di sana, bahkan banyak lagi belen ketika saya balik. Sedangkan sikit pun saya tak maklumkan keadaan saya ketika itu.

Apa yang saya nak kongsikan adalah, dalam apa jua keadaan, marilah kita sungguh-sungguh belajar untuk mengadu sungguh-sungguh kepada Allah. Allah Maha Memiliki segalanya. Allah tempat bergantung kita semua...

No comments:

Post a Comment