MENGENAI SAYA

My photo
1988-1994 = SRK St Gabriel KL 1995 = SM Taman Maluri KL 1996-1999 = SM Pandan Jaya KL 2000-2004 = Madrasah Miftahul Ulum Sri Petaling, KL (Sistem Pondok) 2005 = Madrasah Al-Attas Al-Arabiyyah Ulu Tiram, Johor 2006-2008 = Diploma Usuluddin, Kolej Pengajian Islam Johor MARSAH 2009- 2011 = Mansurah, Mesir Sekarang - Taman Daya, JB.

Friday, March 9, 2012

Tutup Aurat Dengan Sempurna : Para Guru, Kalian Adalah Qudwah..
Tuan2 yg dikasihi.. Cuba perhatikan contoh situasi ini :

Seorang ustaz/ustazah sekolah menengah menasihati anak murid perempuannya untuk menutup aurat dengan sempurna. Anak murid ini berazam untuk menutup auratnya dengan sempurna.

Tapi bila tiba waktu kokurikulum, dia melihat 4 atau 5 orang guru yang asalnya menutup aurat dengan sempurna ketika dalam kelas, namun yang memakai tudung dan t shirt lengan pendek pula ketika beraktiviti.

Akibatnya, murid ini menjadi keliru dan sekiranya kefahamannya tentang aurat masih belum ampuh, mungkin dia akan mula mempertikai nasihat ustaz/ustazah tadi. Yelah, pada pendapatnya, takkanlah guru-guru sendiri tak tahu pasal aurat?

Oleh kerana itu, adalah sangat penting supaya para guru menunjukkan qudwah dan ikutan yang betul kepada anak murid. Saya tekan bab aurat ini, kerana masih ramai guru yang belum faham kepentingan menutup aurat dengan sempurna, YANG AKHIRNYA MENGAKIBATKAN para pelajar juga gagal memahami kepentingannya.

Harap para guru yang dikasihi tidak kecil hati ya. Tahniah kepada para guru yang bersungguh-sungguh menunjukkan teladan yang baik kepada para pelajar :)

No comments:

Post a Comment